Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Το Παραλήρημα της Εαυτοφοβίας σε μία Φωτογραφία


Ο Μάνος Στεφανίδης είναι πολυγραφότατος συγγραφέας. Όπως πληροφορούμαστε από το βιογραφικό του, σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Kunstmuseum του Dusseldorf και στο Smithsonian Institution της Washington DC. Είναι διδάκτορας του ΑΠθ. Επί 25 χρόνια ήταν επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης. Το 2004 εξελέγη λέκτορας του Πανεπιστήμιου Αθηνών και το 2005 μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Το 2006 εξελέγη επ. καθηγητής στο ΑΠΘ αλλά δεν απεδέχθη τη θέση.


του Δημήτρη Παπαγεωργίου

Σήμερα διδάσκει στο  Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μια κλασσική περίπτωση ανθρώπων που ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε “διανόηση” της πατρίδος μας.

Και ως εκ τούτου καθόλου δεν παραξενευτήκαμε όταν χθες στο διαδίκτυο είδαμε μια ανάρτησή του. Μία ανάρτηση στην οποία απεικονιζόταν κάποια σκηνή από κάποιον περασμένο αιώνα, όπου ένας λευκός άνδρας πόζαρε με κάποιους Αβορίγινες σκλάβους. Πιο πολύ ενδιαφέρον όμως είχε το δικό του σχόλιο που είχε μορφή “επικεφαλίδος” στην ανάρτηση και το οποίο ήταν το εξής: “Λευκός, ο καρκίνος ενός πολύχρωμου κόσμου”.

Προφανώς στους χώρους στους οποίους κινείται ο κ. Στεφανίδης, αυτούς των “τεχνών” και της “διανόησης” το να χαρακτηρίζεται κάποια φυλή συνολικά ως “καρκίνος” είναι κάτι το απεχθές. Εκτός και εάν αυτή φυλή είναι αυτή στην οποία ανήκει ο ίδιος, δηλαδή η λευκή. Τότε το εκφέρεται μίσος κατ' αυτόν τον τρόπο είναι κάτι όχι μόνον αποδεκτό, αλλά προοδευτικό. Άλλωστε τα ρεύματα που έρχονται από τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ περιέχουν ακόμη και εκκλήσεις για την εξαφάνιση της λευκής φυλής, ή ακόμη και πιο συγκεκριμένα των λευκών ανδρών.

Ο κ. Στεφανίδης είναι όμως το πιο χτυπητό παράδειγμα “εαυτοφοβίας” που έχουμε δει να εκφέρεται, με εξαίρεση ίσως κάποια συνθήματα σε τοίχους των εξαρχείων που ζητούν να πεθάνει η Ελλάδα για να ζήσουν αυτοί.

Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε στον κ. Στεφανίδη. Να του πούμε ότι όλες οι φυλές είχαν σκλάβους στο παρελθόν. Ότι οι περισσότεροι των σκλάβων αποτελούσαν “εμπόρευμα” για άλλους αφρικανούς που τους πουλούσαν σε λευκούς εμπόρους. Να του υπενθυμίσουμε (γιατί ελπίζουμε ότι το ξέρει) ότι τα μεγαλύτερα σκλαβοπάζαρα ήταν αυτά των μουσουλμάνων Αράβων και ο μεγαλύτερος αριθμός σκλάβων ήταν λευκοί. Να του πούμε ακόμη ότι ήταν Λευκοί Χριστιανοί αυτοί οι οποίοι κατάργησαν την δουλεία.  Και να του πούμε στην τελική ότι κάθε φυλή και κάθε έθνος στην ιστορική του πορεία έχει κάνει πράγματα τα οποία εντός σημερινού πλαισίου θα θεωρούνταν εγκληματικά. Όμως αυτά δεν έχουν σημασία. Γιατί η αναφορά του κ. Στεφανίδη δεν γίνεται στο πλαίσιο της ιστορικής έρευνας. Γίνεται στο πλαίσιο ακριβώς αυτής της εαυτοφοβίας που η αριστερά καλλιεργεί. Που θέλει να χρησιμοποιεί τις “τύψεις” που καλλιεργεί στους Λευκούς, Έλληνες και όλες  τις άλλες εθνότητες, για να μπορεί να προχωρά την πολυπολιτισμικοποίηση των πατρίδων μας.

Και δυστυχώς είναι αυτοί οι τύποι οι διανοούμενοι σαν τον κ. Στεφανίδη που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της.


ΥΓ : Σύμφωνα με τον νέο αντιρατσιστικό νόμο, η συγκεκριμένη ανάρτηση του κ. Στεφανίδη μάλλον διώκεται ποινικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά και οχι σε greeklish.